Tuff vinter

by admin

Lång och jobbig vinter

Känns vintern mörk och lång? Långa dagar utan sol. Först hösten med regntunga dagar, blåsigt och stormigt. Sedan vintern med svart himmel och slaskig grå snö. Visst tar det på psyket. Människan är så funtad att vi längtar till ljus och solsken. Känner du dig nedstämd under vinterns tunga mörker? Det är inte konstigt alls och du är långt ifrån ensam. Om du till råga på allt råkar ut för vinterkräksjuka blir det inte lätt. Du blir nedstämd och trött, känner dig hängig och orkeslös. Men häng inte läpp, våren kommer med nytt liv och pånyttfödelse.

Lugna ditt sinne

SadnessDock kan du behöva hjälp för att ta sig ur vinterdepressionen och då kan det vare en bra idé med ”mindfulness” som i står för ”medveten närvaro”. Psykosyntes och terapi för mindfulness kan du få hjälp med hos bland annat Nyinsikt. Mindfulness ger dig en möjlighet att må bättre. Du kan också lära dig ”breathworks” som är ett förhållningssätt utvecklat ur läran om mindfulness. Att vara uppmärksam på ett särskilt sätt genom att bli mer närvarande i stunden utan att döma omgivningen. Det är grundstenarna i stora drag. I grunden är mindfulness sprunget ur buddhistiska läran, omvandlat till västerländska värderingar.

Människan har förstått att du kan behöva bättra på din koncentrationsförmåga, att meditera och kanske till och med utöva yoga för att komma tillrätta med ångest och melankoli, stress och många andra underliggande problem. Varför inte bearbeta dina jobbiga tankar efter vintern. Terapi är ett underskattat forum för människor i vår tid. Vi kan behöva hjälp för att kunna hjälpa oss själva och få bättre insikt i vårt inre. Yttre påverkan kan förmörka vår själ, det är inte så att den som drabbas är konstig – det kan hända alla och hjälpen finns där. Ta vara på den.