Induktionshäll och stekpanna – hur fungerar det?

by Viktoria Bergström

Att använda en stekpanna på en induktionshäll kan vara lite annorlunda jämfört med att använda den på en vanlig gas- eller elektrisk spisplatta. Induktionshällar använder magnetiska fält för att värma upp kärlen, så det är viktigt att ha en stekpanna som är kompatibel med den här typen av värme.

För att använda en stekpanna på en induktionshäll bör den vara gjord av ett magnetiskt material som järn eller stål. Många stekpannor som är avsedda för induktionshällar kommer att ha en markering på botten som anger att de är lämpliga för användning på en induktionshäll. Om det inte finns någon sådan markering på din stekpanna, kan du testa genom att hålla en magnet mot botten – om magneten håller fast, så är stekpannan lämplig för användning på en induktionshäll.

När du väl har hittat en lämplig stekpanna, är det viktigt att välja rätt värmeinställning. Induktionshällar kan vara mycket kraftfulla och värma upp kärlen snabbt, så det är viktigt att hålla koll på maten och justera värmen om det behövs. Det kan också vara lämpligt att använda lägre värme än vad du skulle göra på en vanlig spisplatta, eftersom maten kan brännas lättare på en induktionshäll.

Det är också viktigt att se till att stekpannan är jämnt belagd med matolja eller smör innan du börjar steka, eftersom det hjälper till att förhindra att maten fastnar. Och, glöm inte att alltid använda grytvantar eller handduk när du hanterar stekpannan då det kan blir väldigt varmt.

Att använda en stekpanna på en induktionshäll kan kräva lite anpassning, men med rätt verktyg och tekniker kan du få perfekta resultat. Var noga med att välja en kompatibel stekpanna och använd rätt värmeinställningar för att undvika problem. Med lite övning och erfarenhet, kommer du snart att kunna steka som ett proffs.

Mer läsning om du vill fördjupa dig.